AyurVéda a hétköznapokban

Az indiai ayurvédikus orvoslás - amely tulajdonképpen inkább egészségmegőrzés - hétköznapi, nálunk is alkalmazható módszereiről.

Linkblog

A személyes bánásmód alapja - A testtípusokról első lépésben

2009.10.20. 03:23 - hanaura

Címkék: testtípus

A személyesség alapvető evidenciája az Ayurvédának, az ayurvédikus látásmódnak, ami a dolgok fizikai, pszichikai és lelki természetét illeti.

Mit is jelenthet ez a gyakran emlegetett szó? A "személyes".

Saját definícióm szerint azt, hogy mindennel és mindennel a maga természete szerint bánunk, mindenkivel az Ő sajátos mivolta szerint.

Ez nagyon fontos dolog.

Fogunk még beszélni ennek a kérédésnek a pszichikai, illetve lelki vonatkozásairól is éppen eleget, most inkább a fizikai, mondhatni testi részéről beszélnék.

Azzal együtt is, hogy nincs két egyforma test (ahogyan két egyforma lélek sem, sőt: két egyforma értelmezés az ayurvédáról, de erről később:)), valamiképpen mégis szükség van egy rendszerre, ami alapján tudjuk hova sorolni az adott esetet.

Most a testről beszélünk. Miből áll a test? Igen, igen csontból is, és, igen jogos a válasz, szövetekből, de ennél hatoljunk mélyebbre.

Az ayurvéda öt elemet állapít meg, amiből aztán minden élő és élettelen készül a Jóisten gyárában.

Föld, tűz, víz, levegő, éter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebből áll minden. A Mindenség, aminek az indiai szimbólumát láthatjátok a képen.

Tehát föld, tűz, víz, levegő, éter az alapanyag az emberi test konyhájában. Ha van egy étel, ami nem tudjuk hogyan készült, és szeretnénk megtudni, próbáljuk kitalálni. Ehhez azonban inkább nyitottság, mint kategorizmus kell. Nem mondhatjuk, hogy ez egy kerek és sárga dolog, ennek a tojás sárgájának kell lennie, mert lehet, hogy éppenséggel egy tömzsi citromról van szó.

 Gyakran, a modern orvostudományt figyelemmel kísérve ezt a fajta szemlélet módot érjük tetten. Annak ellenére, hogy a mai társadalomban helye, szerepe van a modern orvos tudománynak, úgy gondolom, néhol szükség lenne egy kis szemlélet változtatás a dolgokkal kapcsolatban. Mindennek van egy természete, és ha már szanszkrit szóáradatot igértem prakriti-nek nevezzük a dolgok természetét.

Visszatérve az előző gondolatra, egyszerűen fogalmazva annak aki szeretne ismereteket szerezni a testről, annak egész egyszerűen meg kell tudnia miből mennyi van abban a testben.

Mennyi föld-elem, mennyi víz-elem, mennyi tűz-elem, mennyi levegő-elem és mennyi éterikus elem.

 

S ha ez meg van, akkor már rendelkezünk az első és leglényegesebb dologgal, a kiindulási ponttal!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayurveda.blog.hu/api/trackback/id/tr561462320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása