AyurVéda a hétköznapokban

Az indiai ayurvédikus orvoslás - amely tulajdonképpen inkább egészségmegőrzés - hétköznapi, nálunk is alkalmazható módszereiről.

Linkblog

Személyes bánásmód

2009.10.17. 21:07 - hanaura

Címkék: személyesség

A címről fogok egy kicsit beszélni, illetve, hogy mit is jelent ez a keleti kultúrában orvostudományi szempontból. 

A megfelelő érzékeltetés kedvéért összehasonlítva az ayurvédát a "nyugati"-nak mondott orvoslással szembetűnő, hogy mennyivel más szemlélettel közelít a két világ a problémákhoz.

Először is az ayurvéda szerint az ember egészséges, és pont. Ami mégis problémákat okoz, az a testet irányító, fenntartó erők egyensúlyának a bármilyen irányba való billenése. Így hát bármilyen tünet is merül fel, az ayurvéda nem ezt kezdi el kezelni, kvázi eltüntetni, hanem a test egyensúlyi állapotát kisérli meg visszaállítani, aminek a segítságével a szevezet önmaga elvégzi a szükséges teendőket.

Ez tehát egy általános elv, rám is éppen úgy érvényes, Rád/Önre is, és bárki másra úgy szintén.

De!

És itt jön a lényeg: mivel mindannyian másféle fizikai, illetve mentális testtel rendelkezünk, ezért ennek az egyensúlynak a fenntartása/visszaállítása is másként lehetséges. Nem is beszélve az egyensúlyi helyzet kialakulásakor az egyéb még inkább személyes jellegű "rásegítésekre".

A nyugati orvostudomány nem túl személyes.

Ha fáj afejünk, kapunk egy algopirint vagy Panadolt. Bárki más, hasonló probléma esetén szintén ebben a "személyre" szabott bánásmódban részesül. Holott nem vagyunk egyformák, a panaszaink sem egyformák, az okuk pedig kiváltképp nem egyforma.

Az ayurvéda egyénként tekint az emberekre, azaz olyasfajta individumra, ami különbözik mindenki mástól. Ebből adódóan mind az egyensúlyi helyzet megteremtése, mind a továbbiak pontosan ahhoz igazodnak, hogy a kezelt "mivel rendelkezik".

Ez nagyon lényeges dolog!

Talán evidensnek tűnő dolgokat írok, de gondoljuk végig mennyire nem így működnek körülöttünk a dolgok az esetek többségében. 

 

Ezekről a szembeötlő , és kevésbé nyilvánvaló eltérésekről fogunk nagyon sokat beszélni!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayurveda.blog.hu/api/trackback/id/tr821456796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása