AyurVéda a hétköznapokban

Az indiai ayurvédikus orvoslás - amely tulajdonképpen inkább egészségmegőrzés - hétköznapi, nálunk is alkalmazható módszereiről.

Linkblog

Az Ayurvéda alapjairól

2009.10.15. 10:55 - hanaura

Címkék: alapok

Joggal teheti fel az ember első lépésként a kérdést, kiváltképp ha egy egzotikusabb, különösebb, kissé távolibb dolgot vizsgál, hogy jó, de akkor mi is ez valójában? Mit jelent a neve? Miről van itt szó?

 

Ezekre, és a hasonló kérdésekre igyekszem választ adni, mintegy bekalibrálva a mezejét, hogy merre felé is fogunk kalandozni ezen az oldalon.

 

Tehát:

Az Ayurveda két szanszkrit, azaz ó-indiai eredetű szóból tevődik össze: Ayus és a veda, ahol az Ayus jelentése „élet” illetve „egészség”, a Veda szó jelentése „tudni”. Tehát, az Ayurveda európai fordítása: orvostudomány, azaz az életről szóló tudás, Indiában születetett, a beláthatatlan ősidőkben, még azelőtt, hogy az egyiptomi piramisok el kezdtek volna épülni. (Rövid megjegyzés: a fentebb említett szanszkrit nyelv gyakran vissza fog köszönni a témákban, mivel ez az ayurvéda "hivatalos" nyelve, így aki figyelemmel kíséri az oldalamat, az hamarosan egy kisebb szanszkrit szótárnyi tudással gazdagodik!:)

 

 

 

 

 

 

 

Az ayurvéda orvostudomány. Nem gyógyító vallás, nem népi gyógymód, nem kuruzslás. Az orvoslás tudományos rendszere, amelynek egyenessége és ellentmondás nélkülisége meggyőzi a korszerű gondolkodást. Az ősi tudást, az orvoslás rendszerét, amelyik az évezredek során hatalmas tapasztalatot gyűjtött, kiváló orvosságokat és az egészség megőrzésének és helyreállításának módszereit dolgozta ki, a modernkor emberisége visszakövetelte.

 

Az ayurvédában két alapvető irányzat létezik:

  • Orvostudomány egészségeseknek (Ezt szanszkrit nyelven svastha vritta-nak hívjuk)

  • Orvostudomány a betegeknek (Ezt pedig atura vritta-nak) 

Az ayurvéda elsődleges feladata megőrizni az egészséget, lehetőséget adni az embernek, hogy hosszú életet éljen, időskori éveinek legvégéig, az időskori betegségek nélkül. Az érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus hatásos megelőzése, szexuális egészség - mindez lehetséges az ayurvéda segítségével.

Ezért is hangsúlyozom mindig az ayurvéda egészségmegőrő és öngyógyító mivoltát.

Az ayurvéda mind az egészségmegőrzéshez, mind a betegségek gyógyításához kizárólag természetes, növényi, állati, vagy ásványi anyagokat használ, diétákat, amelyek valóban egyenrangúak a gyógyszerekkel, a megbízhaó, tényleg bevált ősidők óta változatlan receptekkel.

Az ayurvéda holisztikus orvostudomány. A "holisztikus" kifejezés a görög "holon" szóból származik, ami "egységet" "egészet" jelent.

Az ayurvédában az embert a maga egységében és a világgal való dinamikus kölcsönhatásában vizsgálják.

A gyógyítás és egészségmegőrzés ayurvédikus módszerei alaposan kidolgozott elméleti és konceptuális alapokra épülnek, amelyek meggyőző magyarázatot adnak a működésére és a környező világgal való együttműködésére annak a legbonyolultabb rendszernek, amit mi emberi szervezetnek hívunk. Az ayurvéda egyik alapvető tétele a három dósa elmélete, vagy a biológiai energia három formája. Ezek a vata, pitta, kapha elnevezést kapták, és az összes szerv és szervezetünk összes rendszerének működését biztosítják. Mindhárom biológiai energiának saját tulajdonságai és funkciói vannak, a vata, a pitta és a kapha dinamikus egyensúlya tartja fenn az egyén összes rendszerének optimális működését, vagyis a normális homeostasisát.

Az összes ayurvédikus eljárásnak, diétának és készítménynek az a célja, hogy megőrizzék, vagy helyreállítsák a a fent említett, minden emberben ott munkáló erők egyensúlyát, ami agyógyulásnak és az egészség fenntartásának a feltétele.

Ezeket fogjuk nagy részletességgel tárgyalni az elkövetkezendőkben!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayurveda.blog.hu/api/trackback/id/tr791451517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása