AyurVéda a hétköznapokban

Az indiai ayurvédikus orvoslás - amely tulajdonképpen inkább egészségmegőrzés - hétköznapi, nálunk is alkalmazható módszereiről.

Linkblog

Ayurvéda összefoglaló..

2011.02.20. 06:09 - hanaura

Tarr Dániel

Ajurvéda

- Ayurveda -

2010.

Az ájurvéda gyógyászat India klasszikus orvostudománya, egy teljes gyógyító rendszer, melynek célja a testi, lelki és szellemi állapot javítása. Tulajdonképpen egy különleges életviteli program. Az Indiából származó terápia nevének jelentése "A hosszú élet tudása". Alkalmazása nemcsak a betegségmegelőzés és a regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és a wellness terápiákban is egyre inkább használatos.

Az Ájurvéda India ősi orvostudománya. Kora kb. 5-6000 évre tehető. Összefoglaló feljegyzések i.sz.e. a V I- V. században jelentek meg. Az ájurvéda szó szanszkrit eredetű, jelentése: az élet tudománya (ájusz = élet, véda = tudomány). A mitológia szerint Brahmá hindu főistentől származik, aki a világ egyetlen teremtője, ő írta le a Védáknak nevezett hindu szent könyvekben. Az ókori bölcsek úgy vélték a Védák az egészség és a betegség titkait rejtik magukban. Gyökerei a Védákhoz tartozó Csaraka Szamhitá, Szushruta Szamhitá és a Vagbhata klasszikus írásokban találhatók, melyek már 2000 évvel a mikroszkóp felfedezése előtt magyarázták a test sejtekből való felépülését, felsoroltak több betegséget okozó organizmust, és már tartalmazták a plasztikai sebészet alapjait is. Ezek a művek még ma is elsőrendű szerepet töltenek be az ájurvéda orvosképzésben.

Ajurvéda

Az ájurvéda komplex, holisztikus gyógyászati rendszer, amely elsősorban az egészség megőrzésére törekedik, másodsorban, pedig a kialakult betegségek kezelésével foglalkozik. Ezért a klasszikus ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, nem foglalkozik a szépség ápolással. De vallja, hogy a szépség az egészségből, a belső harmónia megteremtéséből és a helyes életmódból fakad.

Az ájurvéda az egészség (és ez által a szépség, fiatalosság) megőrzése céljából számtalan egymást követő, egymásra épülő módszert alkotott meg. Ezeket a kezeléseket és a kezeléshez használatos anyagokat teljesen egyénre szabja. Az ájurvéda összes terápiás kezelése személyre szabottan, az egyén alkatának illetve problémájának (vikruti) függvényében történik.

Az ájurvéda nem népgyógyászat, nem gyógyító vallás, nem misztikus és főleg nem kuruzslás. A gyógyítás tudományos, ellentmondások nélküli és jól egyeztethető a nyugati orvoslással. Hatékonyságának, eredményességének köszönhetően egyre népszerűbb az egész világon. Ezt mi sem igazolja jobban mint az a tény, hogy Európában kb. 3000 ájurvéda szakorvos működik és egyre több allopátiás orvos választja az ájurvéda gyógyászatot mint egy külön szakosodást. Az Egyesült Államokban közel 50 egészségügyi szakközépiskola oktatási programjába bevezették az ájurvédikus terápiák oktatását.

Az ájurvéda több ezer oldalas alapműveinek szerzői: Csaraka, Szushruta és Vágbhatta voltak. Az összefoglaló szamhitták (Nagy Triád) magukba foglalják az egészség megőrzésének elveit, a betegségek kezelésének módjait, a gyógyszerészetet, anatómiát, stb. Ezek a szamhitták ma is az ájurvéda orvosi egyetem oktatási alapjait képezik. Az ájurvéda orvosi egyetem ma 5,5 éves. A pancsakarma terapeuták (masszőrök) képzése 6-12 hónap.

Az Ájurvéda gyógyászatot hagyományosan 8 fő ágra osztjuk:

 • belgyógyászat, általános gyógyászat (kája-csikitszá)
 • fül-orr-gégészet-szemészet (sálakja-tantra)
 • toxikológia (agad-tantra)
 • gyermekgyógyászat, nőgyógyászat-szülészet (bálaroga csikitszá)
 • sebészet (sálya-tantra)
 • mikroorganizmusok okozta betegségek és pszichiátria (bhúta-vidjá)
 • szaporodástan (vádzsikarána-tantra)
 • megfiatalítás tudománya és gerontológia (raszájana-tantra)

Az ájurvéda tanításai szerint mindannyiunk szervezetében három biológiai hatóerő működik, amelyeket dosáknak nevezünk. Ezek a váta, pitta, és kafa. E három hatóerő irányítja a szervezet összes működési funkcióját. A dosák minden ember szervezetében egyedi arányban vannak jelen. A dosák egyedi keveréke határozza meg az alkatot (prakruti).

Az ájurvéda az egészség, fiatalosság és szépség fenntartása érdekében a három dosa harmonikus működését igyekszik biztosítani. A három dosa a: váta (az a hatóerő, amely a testben az összes mozgást, szállítást teszi lehetővé), pitta (az a hatóerő, amely a szervezetben az átalakítást teszi lehetővé) és a kafa (az a hatóerő, amely a test szerkezetét alakítja). A dosák harmonikus működését a követekző szepontok figyelembevétele biztosítja:

• jó emésztés
• jó metabolizmus
• helyes táplálkozás
• a megfelelő időben és mennyiségben történő ürítés
• helyes életvitel
• megfelelő testmozgás

[Forrás: Ayurvedam]

Az ajurvéda három típusa

Az ájurvéda filozófiája szerint minden ember három életenergiából áll, ezek az úgynevezett doshák. Minden embernek egyedi alkata van, melyeket a három dosha: vata, pitta, kapha határoz meg. Már születésünkkor egyedi jegyekkel, csak ránk jellemző energiaszinttel rendelkezünk, ezt nevezik prakriti állapotnak. Személyiségtípusunkat a három dosha aránya határozza meg, ha pedig felborul a doshák egyensúlya, ami előfordulhat a stressztől, lelki traumáktól, akkor válunk fogékonnyá a betegségekre, amit vikriti állapotnak neveznek.

Az ájurvéda feladata, hogy visszaállítsa a szervezet prakriti állapotát.

A legtöbb ember két dosha keveréke, azonban az egyik mindig erősebb. Az erősebb dosha nemcsak külső és belső tulajdonságainkat határozza meg, hanem betegségekre, rendellenességekre való hajlamunkat is.

Vata - Levegő

A vata szó jelentése mozogni. Mivel a fizikai és szellemi mozgást képviseli, a legfontosabb alkati jegy. Ez a dosha támogatja a vázrendszert, és irányítja a keringés működését. Őselemei a levegő és az éter, melyek az aktivitást befolyásolják.

Ha a vata egyensúlyban van a többi doshával, ezek a személyiségek lelkessé, célratörővé, válnak, jól alszanak, és megerősödik az immunrendszerük. Kreatívak, könnyen alkalmazkodnak, gyorsan döntenek.A számukra vonzó mozgalmas életmód, a túl sok mozgás, megterhelés, stressz és a mértéktelen étkezés mind felelősek az egyensúly bomlásáért.

A vatáé reggel és délután is a kettő és hat óra közötti idő. Ez a legalkalmasabb a fizikai és szellemi munka végzésére.

Ajurvéda - tridosh

- Tulajdonságai: vékony testalkat, szabálytalan étvágy és emésztés, száraz, kirepedezésre hajlamos bőr, felszínes alvás, álmatlanság, lelkesedés, élénkség, képzelőerő, változékony hangulat, ingerlékenység, könnyen kifárad, robbanékony fizikai és mentális energia, rendszertelen szokások, érzelmi kitörések, nyugtalanság párkapcsolatban.

- Egyensúlyzavar jelei: érdes bőr, törékeny körmök, szájszárazság, szemszárazság, székrekedés, száraz köhögés, légzési problémák, szédülés, magas vérnyomás, izomgörcs, idegi fájdalom, gyomorpanaszok, depresszió, álmatlanság, általános fáradtság, nyugtalanság, remegés, fogyás.

- Kiegyensúlyozás: pihenés! Ha úgy érezzük agyonhajszoljuk magunkat, pihenjünk akár csak öt percet is. Nagyon fontos a megfelelő alvás minden éjjel, de jó a meditációs ellazulás is. Meleg! A vata hideg dosha, szereti a meleget és a megfelelő nedvességű levegőt. Reggel vegyen meleg fürdőt vagy zuhanyt, ez rendkívül jó hatású vata panaszokra.

Táplálkozás: Fontos biztosítani a napi háromszori étkezést. Egyen vata ételeket. A friss gyömbér jót tesz az étvágynak és az emésztésnek. Fogyasszon sok meleg folyadékot, legjobb a vata gyógynövénytea. Környezet! Kerülje a szellemi feszültséget, túlzott megerőltetést, hangos zenét, erőszakos filmeket. Környezete legyen világos, tiszta. A vata jól reagál a napra.

Pitta - Tűz

A pitta jelentése hevíteni vagy égetni. Fontos szerepe van az összes biokémiai folyamatban, beleértve a belső hőtermelést is. Elemei a tűz és a víz. Ha a pitta kiegyensúlyozott, az ember megelégedett és harmonikus. Jó az étvágya és az emésztése, bársonyos a bőre és egyensúlyban van a hormonháztartása.

Egyensúlyvesztést a tartós stressz és a rendszertelen élet, a hőség, és a zsíros, fűszeres ételek okozhatnak. A pitta délben és éjfélkor a legaktívabb, ezért fontos, hogy a főétkezést délben fogyasszuk el. Éjjel a tüzes pitta melegíti testünket.

- Tulajdonságai: közepes alkat, jó étvágy, erős emésztés, hajlamos ingerlékenységre, haragra, szereti a kihívásokat, világos, leégésre hajlamos bőr, világos, vöröses színű haj, éjjeli forróság és szomjúság érzet, jellemző a sok szeplő és anyajegy, jó koncentrációs képesség, rosszul tűrik a meleget és az erős fényt.

- Egyensúlyzavar jelei: izzadás, hőhullámok, kellemetlen lehelet, emésztési problémák, rossz májműködés, hormonhiány, gyomorégés, ekcéma, sárgás arcszín, idegi eredetű bélpanaszok, alvási zavar, túlzott éhség érzet, nyugtalanság, ellenségeskedés, türelmetlenség

- Kiegyensúlyozás: hideg! A hűvös segíti a pitta egyensúlyozását. Alvás közben a szoba hőmérséklete legyen 20 fok. Ne vegyen hosszú meleg fürdőt. Ha forróságot érez, tegyen borogatást a homlokára vagy a tarkójára. Táplálkozás! Ne egyen túl sokat, fontos a rendszeresség és mértékletesség. Az ájurvéda ideális adagja minden étkezéskor körülbelül két maréknyi étel. Kerülje a mesterséges izgatószereket, például az alkoholt. Csak tiszta ételt és italt fogyasszon, mert rendkívül érzékeny. Mozgás! Kerülje az erős fizikai megterhelést, és a túlzott kimelegedést. Tartózkodjanak az erős, hosszan tartó napfénytől, gyorsan túlhevülnek.

Környezet: Tartózkodjon sokat a szabadban. Sétáljanak tavak, patakok mentén. Kerülje a megrázó könyveket, filmeket, ezek fokozzák a pittát. Szánjon időt minden nap a szórakozásra.

Kapha - Föld

A kapha jelentése átölelés. Az erőért, ellenálló képességért és az élő szervezet felépítéséért felelős. Kevésbé változékony, mint a másik két dosha. Ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben, segíti a gyorsulást. A kapha szimbolizálja azt a hatalmas erőt, ami a legkisebb sejtjeinket is irányítja. Elemei a föld és a víz.

A kiegyensúlyozott kapha rendkívül jó társ. Különösen jó a fizikai állapota, nagy a kitartása.

Egyensúlybomlást okozhat a motiváltság hiánya, ezenkívül pedig a hideg, a túl sok cukor, zsír, és túl sok alvás. A kapha kora reggel, és este uralkodó. Ez a legmegfelelőbb idő a test és az elme tisztítására, és személyes szükségleteink elvégzésére.

- Tulajdonságai: erőteljes testalkat, nehéz csontozat, nagy energia, rendkívül nyugodt, türelmes személyiség, sima, vastag, olajos bőr, hosszú alvás, hízásra való hajlam, kis étvágy, lassú emésztés, birtoklási hajlam.

- Egyensúlyzavar jelei: sápadtság, hidegérzékenység, emésztési problémák, túlsúly, aluszékonyság, keringési zavarok, ödéma, allergia, depresszió, apátia, féltékenység, impotencia, tompaság, fáradtság, falánkság, hurutos köhögés, ciszták, daganatok, cukorbetegség.

- Kiegyensúlyozás: változatosság! Hajlamosak mindent birtokolni, felhalmozni, de ha megtanulják a dolgokat elengedni, hatalmas lépést tehetnek személyiségük fejlődése felé. Hasznos lehet a meditáció, hogy felfedezzék belső éberségüket, ami ösztönzőleg hat.

Táplálkozás: Ne egyen túl sokat, mert kifejezetten hízékony típus. Étkezés után rágjon el egy kis kanál édes köménymagot, ez gyorsítja az emésztést. Napközben fogyasszon meleg italokat, de csak keveset, mert a kapha amúgy is nedves típus.

Meleg: Előnyös a meleg, főleg a száraz meleg. A hát alá helyezett melegítőpárna nagyon jótékony hatású. A nyirkosságra nagyon érzékeny, azt kerülni kell.

[Forrás: Családi Lap]

Az ajurvédikus terápia

Ajurvéda

Még a legösszetettebb ájurvédikus terápia is csak résnyire nyitja az ajtót, de semmiképp nem hoz azonnali gyógyulást. A több héten keresztül tartó ájurvédaterápia során diétás étrend, meghatározott teafajták és kezelések segítségével száműznek minden kórokozót a testből. Az ajurvédában elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás, valamint további gyakorlatokkal - meditáció, jóga, diéta - való kiegészítése a test, a lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében.

Az ajurvédikus kezelés

Az ajurvéda terápiás módszer szerint a test állapotát három fő elem (dosha) határozza meg: a tűzelem, vagyis pitta, a levegő, vagyis a vata és a földelem, a kapha. Az ájurvéda kezelési formák célja, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a vata-pitta- kapha között, mert ahogy korábban említettük, a betegség akkor lép fel, amikor e három dosha egyensúlya megbomlik.

Az ájurvédikus kezeléseknek két típusa van: a mérgek elpusztítása vagy azok semlegesítése. E kezelések alkalmazhatók mind fizikai, mind érzelmi síkokon. Az érzelmi felszabadítás lényege, hogy az olyan negatív érzelmeket, mint a düh, félelem, aggodalom, idegesség, féltékenység, ragaszkodás, bírvágy elfojtása helyett azt szabadjára kell engednünk. Ellenkező esetben zavart okoznak a doshák egyensúlyában, betegségeket indukáló mérgező anyagokat hoznak létre.

A fizikai kezelések számos betegséggel szemben alkalmazhatók, ám biztonságos és eredményes alkalmazásuk mindenképpen ájurvéda-orvos felügyeletét igényli. Sajnos, egyelőre Magyarországon ilyen végzettségű orvos nem működik, viszont számos, ájurvédikus termék van forgalomban az országban, amelyek mind megelőzésre, mind a nyugati orvoslás kezeléseinek hatékony kiegészítésére, vagy alternatívájaként használhatók. A téma iránt komolyabban érdeklődők pedig több kiadványból is válogathatnak a megfelelő könyvesboltokban.

Az ajurvédikus táplálkozás

Az alapvető útmutató ahhoz, amit együnk, a testtípusunk. Mindhárom dosha teljesen mást kíván saját doshájának kiegyensúlyozására. Nagyon fontos, hogy a saját prakritinknek megfelelő ételeket válasszunk. Az élelmiszerek a testet és a lelket is táplálják. Ha alkatunknak megfelelően választjuk meg ételeinket, azzal biztosíthatjuk a megfelelő, arányos testsúlyt, életkedvet és fizikai erőt. A fennálló egyensúlyzavarnak megfelelően kell megválasztanunk a táplálékunkat.
Először is vizsgáljuk meg étkezési szokásainkat!

Két étkezés között 3-6 óra teljen el, így időt adhatunk szervezetünknek, hogy megeméssze az elfogyasztott ételt. Ha megfelelően osztjuk be, nem lesz szükségünk nassolásra. A napi főétkezés 12 és egy óra között legyen, a vacsora könnyebb ételeket tartalmazzon és legkésőbb fél nyolcig fogyasszuk el. Ne együnk túl lassan vagy túl gyorsan, ne együnk idegesen, dühösen. Étkezés közben ne igyunk többet pár korty víznél.

Az ajurvédikus étrend

Az étrendet az egyéni alkatnak megfelelően kell megválasztani, amelyből az ájurvéda három különbözőt ismer: a vata, a pitta és a kapha alkatot. Meghatározásához számos alkati jellemzőt, életviteli tényezőt kell megvizsgálni, amelyek együttes hatása adja meg az illető testalkatát. Ehhez szinte valamennyi, ájurvédával foglalkozó szakirodalom segítséget nyújt. Az alkatnak megfelelő étrend kiválasztása során számításba kell venni az illető étel ízét, azt, hogy az étel nehéz-e vagy könnyű, meleg vagy hidegkeltő, olajos vagy száraz, folyékony vagy szilárd, valamint az évszakokat. Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni kell a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, fagylalttól, sajttól és joghuntól.

Az étrend megfontolásakor fontos tényező az étel minősége és frissessége. S vannak olyan ételek is, amelyek összeférhetetlenek egymással, mint például a hús és a tej, a joghurt és a marhahús, valamint a savanyú gyümölcsök és a tej. Az ilyen ételek együttes fogyasztása mérgező anyagok létrejöttét okozza, megbontva a három alkattípust, amely az ájurvédában egyenlő a betegség kialakulásával. Az ételek fogyasztását az agni, a test emésztőüzemének állapota kell, hogy megszabja. Ne együnk, ha nem vagyunk éhesek, ne igyunk, ha nem érzünk szomjúságot. Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk. Ha ilyenkor folyadékot iszunk, akkor az föloldja az emésztőenzimeket, s ezáltal csökken az agni, az emésztés hatékonysága.

Az étel az, ami táplálja a testet, az elmét és a tudatot. Nagyon fontos, hogy minden falatot alaposan rágjunk meg, és mérsékelt sebességgel együnk. Ugyancsak fontos, hogy egyszerre mennyi ételt veszünk magunkhoz. Ha túl sokat eszünk, a gyomor kitágul, s további ételt követel. A túlzott evés másik hatása, hogy további mérgek képződnek az emésztőüregben.

A víznek létfontosságú szerepe van a test egyensúlyának megtartásában.Ha vizet iszunk evés közben, az segíti az emésztést. Étkezés után fogyasztva azonban felhígítja az emésztőnedveket, s így hátráltatja az emésztést.

Ajurvéda

Az ájurvéda elnevezése szerint a toxinok, emésztetlen táplálék és salakanyagok felgyülemlése a szervezetben ama, s ez előfordulhat bármelyik testtípusnál. Lélektanilag az ama a birtokolt negatív érzelmekből alakul ki, amelyek elfojtják a tudat agniját, vagyis az elme világosságát. Így a fizikai agni is lecsökken. Az ájurvéda szerint az amában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmunrendszer krónikus betegségei az allergiáktól az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a rákig.

A böjtök

A böjtök - amellett, hogy fogyókúrázásra alkalmasak - igen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében is, mert pihentetik az emésztőrendszen. A vata és pitta alkatú személyeknek nem szabad három napnál hosszabb böjtöt tartani, míg a kapha alkatúak ennél hosszabbra is vállalkozhatnak. Fontos viszont, hogy mind a böjt, mind a normál étkezés során sok rostot fogyasszunk. Rosttartalmú ételek hiánya esetén ezt pótolhatjuk vízben oldható korpákkal.

Amikor böjtöt tartunk, figyelnünk kell fizikai erőnkre és állóképességünkre. Ha az észrevehetően csökken, fel kell hagyni a böjttel. Javasolt viszont láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, illetve a vastagbélben felhalmozódott mérgek esetén. Az egészséges embernek is tanácsos legalább hetente egyszer böjtöt tartani.

Ajurvédikus szerek

Az ajurvédikus szerek mindenekelőtt a hátpanaszok megelőzésére, valamint akut fájdalomcsillapításra szolgálnak. Idetartozik többek közt a Vata-tea, Vata-aromaolaj és az olajmasszázsok. A túlterhelt izmok feszültségének feloldására a transzcendentális meditációt tartják a leghatékonyabb módszernek. A 'Pancha Karma'-terápia is alkalmas a hátfájás tartós gyógyítására. Az ájurvédikus tanok a következő fűszerkeveréket ajánlják fájdalomcsillapítónak: 'Dörzsöljünk szét öt szem mandulát, egy-egy teáskanál szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, fokhagymalevet és egy negyed teáskanál feketeborsot, és keverjük kevés vízzel péppé. Ezzel kenjük be a fájó testrészt, majd a kezelt felület intenzív felmelegedése után töröljük le a masszát egy tiszta ruhával.'

Ajurvéda - Az Élet tudománya

A nyugati táplálkozási szokások főként laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak, minden a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, kalóriák, vitaminok és ásványi-anyagok körül forog. Az áyurvéda viszont a táplálkozási – életviteli tanácsadások terén nem a tünetekből, hanem a páciensből indul ki, diagnosztizálja annak alapvető testtípusát, és megállapítja az egyensúlyzavar, azaz a születéskori testtípustól való eltérés okát. Célja tehát születéskori egyensúlyi állapot helyreállítása.

Az ájurvéda egy olyan ősi, több ezer éves, talán a legrégebbi ezoterikus gyógyítási rendszer és gyakorlati tudomány, melynek tanítása szerint mindenki meggyógyíthatja önmagát, ha megérti saját testét, annak igényeit. Ha saját testtípusának megfelelően táplálkozik, akkor egészséges marad. Az egyén alapvető felépítése élete folyamán változatlan marad, mivel az genetikusan meghatározott. Ha engedelmeskedünk a velünk született tendenciáknak, minimális erőfeszítéssel korrigálhatjuk egyensúlyzavarainkat, és megelőzhetjük újabbak kialakulását.

Az első táblázat segít, hogy meghatározzuk alkatunkat (dosa). Döntsük el mind a 20 pontban, hová tartozunk leginkább, jelöljük ezt 1-1 ponttal, majd az eredményt összesítve megkapjuk uralkodó testtípusunkat, s a ránk jellemző dosa-arányt is.

 

dosa

vata

pitta 

 kapha 

 1.    alak              sovány         közepes       megtermett      
 2. bőr                   száraz, érdes,   
hűvös, barna
puha, ráncos,
meleg, világos,
sárgás
 feszes, sima,
zsíros, hűvös,
sápadt, fehér
 3. szem  kicsi, mozgékony,
barna vagy fehér 
ravasz, szúrós,
zöld, sárga vagy
szürke
nagy, kék, sűrű
szempillák
 4. fogak  hosszú, hézagos,
görbe, sorvadt
íny 
átlagos, íny lágy
vagy vérzékeny 
erős, fehér,
szabályos
 5.  haj kevés, száraz
sötét, esetleg
göndör 
közepes, puha,
fakó, zsíros, ősz,
barna vagy vörös
sűrű, hullámos, 
zsíros, sötét
vagy világos 
 6.  hang/beszéd rekedt,
folyamatos 
hangos, gyors  lassú, dallamos 
 7. memória  rövidtávú jó,
hosszútávú gyenge
pontos, intelligens lassú, de 
fogékony 
 9. fizikai aktivitás    igen aktív közepes  lusta 
 10. alvás  szakaszos,
felszínes
közepes,
mély 
hosszú,
kábult
 11,  álmok  repülés, ugrás,
futás, félelmek
színes, tüzes,
haragos
szenvedélyes 
víz, úszás,
romantikus 
 12. jó oldal  fantáziadús,
fogékony, spontán,
rugalmas, életvidám
 intelligens,
magabiztos,
vállalkozó,
jókedvű
nyugodt,
együttérző,
bátor,
megbocsátó,
szeretetteljes 
 13. betegség-
hajlam
idegesség,
görcsök,
álmatlanság,
szorongás,
fájdalom 
sztressz, infarktus, fertőzések,
kiütések,
gyulladás
kövérség, diabetes, asztma, ödéma,
allergia,
depresszió 
 14. étvágy  változó  jó, mohó  folyamatos 
 15. ételadag kevés  közepes  sok 
 16. széklet  kevés, kemény közepes, puha, gyakori  tömeges, puha 
 17. szomjúság  rendszertelen  gyakori  enyhe,
rendszeres 
 18. vizelési
gyakoriság
 
ritka gyakori  ritka 
 19. izzadás  gyenge nagy mennyiségű  kevés 
 20. pénzköltés  gyors, hirtelen  közepesen
beosztva 
lassan, félretéve 

Az ájurvéda az egyéni alkatnak megfelelő, uralkodó dosát kezeli. Az aránytalanul megnövekedett dosát csökkenti, így például a Kapha alkatra hevítő, szárító terápiát alkalmaz, mivel az hideg és nedves tulajdonságú. Hevítés és nedvesítés használ a Vatának, hiszen hidegségre és szárazságra hajlamos. A Pitta esetében pedig hűtés és szárítás a csökkentő hatás, mert az ő sajátosságai a melegség és a nedvesség. A dosákat szükség esetén ezzel ellentétes módon erősíti.

A táplálékok és gyógynövények tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, a szervezettel való energiaközlésük módjával. Az ayurvéda hat uralkodó ízt, és szintén hat – páronként ellentétes – minőséget különböztet meg. Energiája szerint a hat íz két csoportra osztható: erős, savanyú és sós – hevít, vagyis növeli a Pittát, míg az édes, fanyar és keserű hűt, tehát és csökkenti azt.

Ajurvéda

A hat íz:

 • ÉDES: cukor, méz, rizs, búza, tej, tejszín, vaj, fehér kenyér;
 • SÓS: minden, ami sót tartalmaz;
 • SAVANYÚ: citrom, ecet, joghurt, egyéb erjesztett termékek, paradicsom, savanykás gyümölcsök;
 • KESERŰ: leveles zöldek (cikória, endívia, spenót, saláta), keserű uborka, citrom héja, tonik, kurkuma;
 • CSÍPŐS: erős paprika, bors, hagymafélék, gyömbér, retek, erős fűszerek;
 • FANYAR: bab, lencse, káposzta, brokkoli, karfiol, zeller, burgonya, alma, körte.

Az ízek mellett az ételeket további hat jellemzője:

 • nehéz vagy könnyű – pl. a búza nehéz, az árpa könnyű, a marhahús nehéz, a csirke könnyű, a sajt nehéz, a fölözött tej könnyű;
 • olajos vagy száraz– pl. a tej olajos, a méz száraz, a szójabab olajos, a lencse száraz, a kókusz olajos, a káposzta száraz;
 • meleg vagy hideg(hevíti, vagy hűti a testet) – pl. a bors meleg, a menta hideg, a méz meleg, a cukor hideg, a tojás meleg, a tej hideg.

Az ájurvéda szerinti kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind a hat ízt. Nem kell minden alkalommal tobzódni az ízekben, csipetnyi fűszerrel is pótolhatjuk azt az ízt, ami éppen hiányzik az adott ételből.

Az ételek ízének és jellemzőinek hatását a testtípusokra a második táblázat mutatja:

 Dosa

Vata 

 Pitta

 Kapha

Kiegyensúlyozó,
gyógyító íz
édes, savanyú
sós
édes, keserű,
fanyar 
csípős, keserű
fanyar 

Kiegyensúlyozó
minőség

nehéz, forró,
olajos
nehéz, hideg,
száraz 
könnyű, forró,
száraz 
Túlfokozó,
megbetegítő íz
 
csípős, keserű,
fanyar 
csípős, savanyú,
sós 
édes, savanyú,
sós 
Túlfokozó
minőség

könnyű, hideg,
száraz

könnyű, forró,
olajos 
nehéz, hideg,
olajos 


Az ájurvédikus leírások hosszú étellistákat tartalmaznak a megfelelő ízekkel és minőségekkel, ezeket azonban nem kell megjegyeznünk, hiszen ösztönösen beépültek a testünkbe. Aki egyensúlyban van, ha fázik, meleg ételt kíván, ha elnehezültnek érzi magát, akkor könnyűt eszik. Ha például egy Kapha típusú zöld salátát kíván, akkor egyensúlyban van, mert a saláta keserű vagy fanyar, és e két íz harmonizálja a Kaphát.

Ez a természettel összhangban élés titka. Viszont, ha ugyanaz a Kapha típusú ember kizárólag olajban sült krumplit (olajos, sós), fagylaltot (édes, hideg), és sajtot (savanyú, hideg) kíván és eszik, akkor sem ösztönei, sem Kapha dosája nincs egyensúlyban.

A megoldás egyszerű: egy rövid böjt után kezdje el mind a hat ízt fogyasztani, ettől az egyensúly helyreállása után természetes ösztönei is visszatérnek, s mindig megmutatják, mire van szüksége egészsége fenntartásához (pl. könnyű, zöld ételekre).

A Vatát kiegyensúlyozó étrend

A megnövekedett Vatát csökkenti a meleg tej, tejszín, vaj, meleg levesek, lassan főtt, párolt ételek, forró gabonafélék (édes, nehéz, meleg, olajos). Legjobb csípős fűszere a gyömbér, amely segíti gyenge emésztését. Étvágyát javítja az édeskömény és a fahéj. Zöldségei: spárga, hagymafélék, sárgarépa, retek, uborka, zöldbab, fehérrépa, valamint olajjal főzve melegen a brokkoli, gomba, kelbimbó, karfiol, zeller, padlizsán, cukkíni, burgonya és paradicsom. Gyümölcsei édesek, érettek: pl. sárgabarack, banán, dinnye, őszibarack, narancs, szilva, cseresznye, kókusz, datolya, füge, szőlő. Gabonafélékből előnyös a zab, rizs, búza. Minden tejtermék elfogadható, a húsok közül a csirke, tengeri halak, rákok, hüvelyesekből a csicseri borsó, egy kevés tofu. Fűszerek: mértékletesen csaknem mindegyik, kivéve a koriander, sáfrány, petrezselyem és a kurkuma.

A Pittát kiegyensúlyozó ételek

Erős, hatékony az emésztése, előnyös számára a hűvös vagy langyos, gyengén sózott és fűszerezett, olaj helyett kevés vajjal készült étel. A főzelékek, magvak és babfélék laktatóak és csökkentik a Pitta farkasétvágyát. Kerülnie kell az ecetes ételeket, a joghurtot, tejfölt és a sajtot, valamint a kávét. Zöldségek közül kerülendők: a hagymafélék, retek, sárgarépa, padlizsán, spenót, paradicsom, csípős borsok.

Gyümölcsök közül kerülendő: minden éretlen gyümölcs, és a sárgabarack, grapefruit, banán, málna, eper, szamóca, meggy, áfonya, őszibarack. Kedvező gabonaféléi: árpa, búza, zab, fehér rizs, kerülendő: barna rizs, köles, kukorica, rozs. Kedvező tejtermék: tej, vaj, kerülendő: tejföl, sajt, joghurt. Ne fogyasszon tojássárgáját sem). Húsok közül kerülendő minden vörös hús, és a tengeri ételek, jó számára a tofu és minden szójaszármazék, de kerülendő a lencse, lehetőség szerint mézet se fogyasszon. Fűszerei: kapor, menta, sáfrány, kardamom, fahéj, koriandermag.

A Kaphát kiegyensúlyozó javallat

A nyugati társadalmakban a sok cukor és zsír Kapha túlsúlyt eredményez. Válasszanak roston sütéssel (nem olajjal), grillezéssel, pirítással készült (nem vízben főzött) meleg ételt a hideg helyett. Ajánlható számukra a kesernyés saláta, tonik, gyömbértea, fűszerek közül pedig a köménymag, szezámmag, kurkuma és a csípős fűszerek. Minden jó, ami meleg és könnyű, s így ellensúlyozza a Kapha hideg, nyirkos jellegét. A tejtermékek közül csak sovány forralt tejet igyon. Nyers gyümölcsök, zöldségek és saláták különösen jók, kerülendők azonban, ami édes és bő levű (pl. uborka, paradicsom, cukkíni). Gyümölcsök közül jó az alma, körte, sárgabarack, áfonya, szárított gyümölcsök kerülendők az édes, savanyú vagy nagyon leveses gyümölcsök. Gabonafélékből javasolt az árpa, köles, hajdina, rozs, kukorica, mellőzendő: a zab, búza, rizs. Kerülendők a vörös húsok és a tengeri ételek. Minden hüvelyes jó, kivéve a tofu. Édesítésre csak napi 1 kanál nyers, nem melegített mézet használhat. Minden fűszer előnyös, de a gyömbér a legjobb, a só kerülendő, de jót tesz az étkezés után rágcsált édeskömény is.

A táplálkozást az ájurvéda szerint össze kell hangolni az évszakokkal is:

 • Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, mert tovább növelik az épp uralkodó Pittát, kedvezőbbek a hideg, keserű és fanyar ételek (pl. nyers saláták).
 • Ősszel, amikor a szél erős és száraz, kerülni kell a szárított gyümölcsöket, a magas fehérjetartalmú ételeket, melyek a hideg, száraz Vatát fokozzák.
 • Télen tartózkodjunk a hűtött italoktól, fagylalttól, sajttól és joghurttól, a hideg, nedves ételektől, melyek tovább növelik a Kaphát.

További jó tanácsok:

Csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk! Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk! Legalább 32-szer rágjunk meg minden falatot! Ne együnk egyszerre kétmaroknyinál több ételt, mert gyomrunk kitágul, és még többet fog követelni!

Az érzelmek is rendelkeznek egyfajta ízzel, zamattal, amely befolyásolja a testet. Keserű érzelem például a bánat, fanyar a félelem (ezek növelik a Vatát), savanyú érzelem az irigység, erős pedig a harag, amely a Pittát fokozza. Édes érzelem a vágy, és sós a mohóság, amely a Kaphát növeli. Az ízek és érzelmek összefüggése miatt még lelki, érzelmi problémáinkon is segíthetünk a megfelelő ételekkel és gyógynövényekkel.

 

 

 

forrás:   tarrdaniel.fw.hu/documents/Medicina/ajurveda.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ayurveda.blog.hu/api/trackback/id/tr972673972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.